Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Dank dat je bij ons was: voormalig journaalanker en boegbeeld van de VRT-nieuwsdienst Martine Tanghe is overleden'

VRTNWS Martine Thange

Voormalig nieuwsanker Martine Tanghe is vanochtend overleden. Tanghe was bij de openbare omroep 42 jaar lang een van dé gezichten van "Het journaal" en boegbeeld van de nieuwsdienst.

Enkele jaren geleden werd opnieuw kanker bij haar vastgesteld. Tanghe is 67 geworden.

 

Nog geen 23 is Martine Tanghe als ze op 1 februari bij de openbare omroep mag beginnen. Ze is dan net geslaagd voor het beruchte journalistenexamen.

"Ik had toen zelf niet eens een televisietoestel: dat ben ik pas gaan kopen nadat ik geslaagd was", vertelt Tanghe tijdens de feestuitzending "50 jaar televisie" in 2003. "Ik kwam recht van de schoolbanken, en belandde jong en onervaren in een vreemde wereld."

 

Tanghe, geboren in het Oost-Vlaamse Bellem maar opgegroeid in Bissegem bij Kortrijk, heeft  Germaanse filologie gestudeerd aan de KU Leuven en geeft voor haar entree bij de toenmalige BRT zomercursussen Nederlands.

Nauwelijks enkele maanden later presenteert Martine haar eerste journaal. "Ik was daar totaal niet voor opgeleid: je wordt voor de leeuwen gegooid en dat ging wel of niet", vertelt ze in 1993 in het programma "Morgen Maandag".

"Collega Bavo Claes zat tijdens mijn eerste journaalpresentatie naast mij op de grond, om snel te kunnen ingrijpen als ik zou uitvallen. Maar dat bleek niet nodig." (VRTNWS) Foto VRT.

VRTNWS Martine Thange

Deel dit artikel